Wat te doen bij verkoudheid?

Het grootste misverstand van een verkoudheid is dat het veelal wordt vergeleken met griep. Echter zijn de verschillen groot te noemen. Circa vijf keer per jaar wordt een Nederlander getroffen door een verkoudheidsvirus. Maar wat te doen bij verkoudheid is nog lang niet altijd duidelijk. In dit artikel wordt verder ingegaan op verkoudheid en wat te doen bij verkoudheid. Vervolgens zal al snel duidelijk worden dat griep niet hetzelfde is als een verkoudheid.

In veel gevallen treedt verkoudheid rond de koudere maanden op, zoals in de winter of de herfst. Opmerkelijk genoeg heeft het echter weinig te maken met het weer. Het naar buiten lopen zonder jas of het naar buiten gaan met natte haren leidt dan ook niet automatisch tot een verkoudheid. De kans op een verkoudheid is echter groot. Een volwassen persoon wordt circa 2-5 keer per jaar verkouden. Bij kinderen is de kans nog groter. Kinderen worden circa 6-10 keer per jaar verkouden.

Het rhinovirus

In veel gevallen ligt het rhinovirus ten grondslag aan de verkoudheid. Hiervan bestaan meer dan honderd varianten. Het virus muteert snel, waardoor het lichaam geen resistentie kan bieden. Dat doet het lichaam wel, maar is slechts van korte duur. Daarnaast zorgt de mutatie ervoor dat het lichaam iedere keer weer te maken krijgt met een nieuw soort virus.

Afijn, we worden dus circa 2-5 keer verkouden in een jaar. Maar wat te doen bij verkoudheid? En nog belangrijker misschien, wat te doen tegen die vervelende verkoudheid. Allereerst is het belangrijk te weten waarom het rhinovirus rond de koude maanden kan toeslaan. Het rhinovirus is zeer besmettelijk en over de hele wereld vertegenwoordigd. In de zomermaanden gaan veel mensen in Nederland op vakantie naar verre bestemmingen. Ook daar zijn varianten van het rhinovirus te vinden. Na de vakantie wordt het kouder in Nederland en kruipen we massaal op de bank samen. We houden deuren gesloten vanwege de kou buiten en gaan liever niet naar buiten. Het gevolg: een broeinest voor virussen. Iemand kan in een dergelijke ruimte eenvoudig het virus verspreiden door te niezen of te hoesten. Slechts een druppeltje is genoeg om iemand te besmetten.

Overigens heeft de Universiteit van Antwerpen enkele jaren geleden aangetoond dat virussen niet vrolijk worden van warmte. Dat wil zeggen dat het virus zich moeilijker kan verspreiden en zelfs overleven. Vandaar ook waarschijnlijk dat virussen vooral bij een koude en droge lucht, in de wintermaanden, sneller voor slachtoffers zorgen.

Wat te doen bij verkoudheid?
Wat te doen bij verkoudheid?

Symptomen van verkoudheid zorgen voor verspreiding

Zoals eerder vermeld is het rhinovirus extreem besmettelijk. Eenmaal getroffen door het virus is de drager een uitstekende verspreider van het virus. Bekende symptomen als niezen, hoesten en een snotneus zijn de ideale verspreiders. Tijdens het niezen of hoesten komen namelijk circa 3000 minuscule vochtdruppeltjes vrij. Deze druppeltjes kunnen samen tot wel 20.000 virussen veroorzaken. De kans op besmetting is dan ook enorm indien er veel mensen in eenzelfde ruimte bevinden.

Voorkomen van een verkoudheid

De kans om een verkoudheid te voorkomen lijkt dan ook onmogelijk. Maar we weten nu nog niet wat te doen bij verkoudheid? Bij een verkoudheid is het belangrijk de kans om andere te besmetten zoveel mogelijk te verkleinen. Hoest dus bijvoorbeeld in een zakdoek, gooi die overigens wel direct weg. Het is ook aan te raden om niet in de handpalm maar op de bovenkant van de hand te niezen of te hoesten. Was uiteraard ten alle tijden direct de handen. Overigens is handen wassen nummer 1 op de lijst van tips ter voorkoming van allerlei ziektes.

Wat te doen bij verkoudheid?

Eenmaal gegrepen door het virus wil je de duur uiteraard zoveel mogelijk verkorten. Allereerst is het belangrijk te werken aan het immuunsysteem. Een verkoudheid duidt namelijk op een verzwakt immuunsysteem. Dit treedt echter al veel op. Een immuunsysteem kan al verzwakt zijn na een goede avond goed doordrinken in de kroeg en vervolgens zonder jas naar huis te lopen. De alcohol en kou zorgen ervoor dat je sneller zult worden gegrepen door een ronddwalend virusje. Het immuunsysteem kan worden versterkt of worden verbeterd door voldoende te slapen (circa 8 uur per dag), voldoende vitamine binnen te krijgen, gevarieerd te eten, stress te vermijden, voldoende vocht in te nemen (minimaal 2 liter per dag) en dagelijks minimaal een halfuur te bewegen.

Wat te doen bij verkoudheid, indien het eenmaal het lichaam is binnengedrongen? In veel gevallen zijn er medicijnen op de markt, zoals een neusspray of stoompastilles. Dit laatste zijn pastilles die tijdens het stomen in een bak met kokend water moet worden gegooid, waarna je met een theedoek over het hoofd rustig begint adem te halen terwijl je er boven hangt. De neusspray spreekt voor zichzelf. Let er wel op dat het middel niet te lang wordt gebruikt. Er zijn mensen die er zelfs verslaafd aan zijn geraakt door de aanwezigheid van het middel xylometazoline.

Er zijn ook mensen die zweren bij een paracetamol. Echter wordt er door artsen weleens gescandeerd: Een verkoudheid duur zeven dagen indien je er niets aandoet, een verkoudheid duurt een week als je paracetamol slikt tegen de verkoudheid. Ofwel, een paracetamol helpt niet tegen verkoudheid.

Dus wat te doen bij verkoudheid is handen wassen, het immuunsysteem versterken, stomen en waar nodig neusdruppels gebruiken. Dit alles scheelt qua hevigheid van de verkoudheid, maar in veel gevallen verkort het nauwelijks de duur.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *