Wat is vogelgriep?

Het is de laatste dagen weer volop in het nieuws: de vogelgriep. Maar wat is vogelgriep nu precies? Wanneer is er sprake van vogelgriep en op welke manier kan het virus zich verspreiden? Sinds het weekend van 15 en 16 november wederom een vorm van vogelgriep is opgedoken in Nederland. Geldt in Nederland een landelijk vervoersverbod dat vanaf zondagochtend is ingegaan. Het verbod geldt in eerste instantie voor minimaal 72 uur. Dit alles is afgesproken na de vondst van een aantal besmette kippen op de kippenboerderij te Hekendorp.

Aviaire influenza

Het virus dat verantwoordelijk is voor de vogelgriep of vogelpest is aviaire influenza. Net als bij de menselijke vorm van griep gaat het dus om een influenzavirus. In principe zijn er twee soorten vogelgriepvirussen, namelijk de LPAI en HPAI. De LPAI staat voor laagpathogene variant. Dit is een milde en minder gevaarlijke vorm van de vogelgriep. Het HPAI virus is een uiterst besmettelijke en zeer gevaarlijke vorm. HPAI staat voor hoogpathogeen. Er is sprake van vogelpest of vogelgriep indien veel vogels besmet raken en overlijden aan de gevolgen van het HPAI vogelgriepvirus.

Het milde griepvirus

Het milde griepvirus komt veel vaker voor. Met name bij trekvogels. Veel vogels dragen het milde vogelgriepvirus bij zich zonder dat de vogels daadwerkelijk ziek worden of symptomen krijgen. Het virus kan worden overgedragen door middel van mest, adem en vocht uit de ogen. Het meest gevoelig zijn kalkoenen en kippen. Echter kunnen ook mensen en het transport de oorzaak van de verspreiding zijn. Vogelpoep onder de schoenen kan het virus al verspreiden.

Wat is vogelgriep en wat zijn de symptomen?

Wat is vogelgriep nu precies en kunnen ook mensen het virus oplopen? In veel gevallen raken mensen niet besmet met het vogelgriepvirus. Echter is het wel mogelijk. Ook andere zoogdieren kunnen het vogelgriepvirus krijgen. Symptomen van vogelgriep zijn onder meer hoge koorts, hoesten, spierpijn, algehele malaise en koude rillingen. De symptomen spelen plots op. Binnen drie uur kan iemand zich enorm slecht voelen. Terwijl hij of zij daarvoor nog nergens last van had. De incubatietijd van vogelgriep bij mensen kan 7 tot 10 dagen duren, alvorens iemand daadwerkelijk ziek wordt. Personen met hevige symptomen kunnen hier al snel vijf dagen last van hebben.

Angst voor vogelgriep

Volgens deskundige kan het vogelgriepvirus muteren tot een uiterst gevaarlijk virus voor mensen. Het vogelgriepvirus zou volgens onderzoekers namelijk kunnen muteren met het menselijke griepvirus. Indien dit gebeurt kan een zeer dodelijk en gevaarlijke variant ontstaan. Niet alleen is dit een toekomstig gevaar. Ook op dit moment is het virus een zeer vervelende variant. Boerderijen en andere pluimveehouderijen worden direct totaal ontruimt indien één vogelsoort wordt ontdekt met het virus. Het virus treft dan ook zowel de gezondheid als de economie in Nederland en omstreken.

Vogelgriep 2003

In Nederland was er al eerder sprake van een grootschalige uitbraak van de vogelgriep. Het H7N7 griepvirus was toen de oorzaak in 2003. De pluimveesector werd toen hard getroffen. In totaal werden in 2003 30,7 miljoen geruimd. Voornamelijk landbouw- en hobbydieren. Een persoon, een dierenarts uit Rosmalen bezweek aan het vogelgriepvirus. In totaal raakten negentien mensen besmet met de vogelgriep. Voornamelijk mensen die verantwoordelijk waren voor het ontruimen van de dieren raakten besmet.

De jaren erna brak er vaker een vogelgriepvirus uit. Echter kon een uitbraak toen telkens worden beperkt tot enkele bedrijven. Dat neemt niet weg, dat dan alsnog miljoenen vogelsoorten worden geruimd.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *