Welke griepvirussen zijn er?

Er zijn meerdere griepvirussen. Toch wordt in veel gevallen alleen gesproken van griepvirussen, ongeacht het type virus. In totaal zijn er drie soorten griepvirussen. Dit zijn de griepvirussen A, B en C. Deze virussen worden ook wel influenzavirussen genoemd. Een ander woord voor griep is dan ook influenza. De influenzavirussen A en B zorgen bij de mens voor griep. Het is een uiterst besmettelijke ziekte. Direct of indirect contact is al voldoende om het virus over te brengen van een besmet naar een niet-besmet persoon.

Soorten griepvirussen

De griepvirussen worden naast he type virus ook opgedeeld op basis van twee soorten eiwitten. Deze eiwitten zijn te vinden op de oppervlakte van het virus. Het gaat om de twee soorten:

  • Ha of H, ofwel Hemaggutinine. Door dit eiwit kan het griepvirus bij een besmet persoon binnendringen in de cellen.
  • NA, ofwel Neuraminidase. Dit eiwit is noodzakelijk voor het virus om de cel weer te verlaten.

Griepvirussen die voornamelijk bij mensen voorkomen, hebben diverse soorten hemaggutinine en neuraminidase. De combinatie van beide bepaalt het soort virus. Een combinatie van HA en NA bepaalt het subtype van het virus. Dat is onder meer belangrijk voor de griepprik. Deze wordt namelijk samengesteld op basis van de heersende griepvirussen.

Ieder jaar een griepprik halen

De griep 2013-2014 werd bijvoorbeeld voornamelijk veroorzaakt door het griepvirus H3N2. Een jaar eerder ging het echter om de griepvirussen H1N1. De eiwitten, ofwel de HA en NA, veranderen dus continu en kunnen per jaar verschillen. Om die reden kan het lichaam nauwelijks een langdurige bescherming bieden, omdat de griepvirussen muteren. Om die reden is het noodzakelijk ieder jaar een nieuwe griepprik te halen.

Ieder jaar wordt de griepprik beschikbaar gesteld in Nederland die omstreeks oktober opgehaald kan worden. Voor voornamelijk personen in de risicogroepen is het halen van de griepprik een must. Ondanks dat het geen 100% bescherming biedt tegen de griep, vermindert het de kans op het krijgen van de griep aanzienlijk. Bovendien worden de symptomen griep minder en is de kans op bijkomende ontstekingen of infecties kleiner.

Share
6 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *