Werking van het griepvaccin versterkt door darmbacteriën

Werking van griepvaccin versterkt door darmbacteriën, aldus wetenschappers van de Emory Universiteit in Atlanta. De reactie van het immuunsysteem na een griepvaccin wordt versterkt door darmbacteriën. De reactie wordt versterkt doordat ze de aanmaak van belangrijke immuuncellen in het lichaam bevorderen. Dit is gebleken uit onderzoek onder muizen.

Het experiment onder muizen is afgelopen week afgerond, waaruit de conclusie kon worden getrokken. Bij het onderzoek is vooral de aandacht verlegd naar de receptor. De receptor in het lichaam signaleert aanwezige bacteriën in de darm. Muizen zonder dit receptor reageerde veel minder op het griepvaccin. Werking van het griepvaccin was zelfs zo slecht dat het griepvaccin nauwelijks bescherming bood. Zo weinig zelfs dat het lichaam helemaal niet was beschermt tegen griepvirussen en het krijgen van griep.

Het onderzoek

Uiteraard is het een eerste test die onder muizen is uitgevoerd. Toch stellen dat de onderzoekers dat het ook voor mensen geldt. Om de belangrijkheid van darmbacteriën en de werking van het griepvaccin te toetsen, kregen muizen zonder darmbacteriën en muizen met antibiotica het griepvaccin. Dit om de werking van het griepvaccin te controleren. Beide groepen muizen hadden een veel zwakkere respons op het griepvaccin dan normale muizen. Met name in het begin is de respons van de werking van het griepvaccin te signaleren. De darmbacteriën werken dan ook als een versterker, waardoor de respons van het immuunsysteem wordt versneld. De medische term voor deze versterker is adjuvans.

Werking van het griepvaccin met probiotica

Dit onderzoek opent de ogen van veel onderzoekers. Het belang van darmbacteriën om de werking van het griepvaccin te versterken is hiermee aangetoond. Er is al eerder onderzoek gedaan naar darmbacteriën en de werking van het griepvaccin. Dit werd gedaan met drankjes als Yakult, ofwel probiotica producten. Dit heeft echter niet geleid tot het wenselijke resultaat. Volgens eerdere studies zou dit te maken hebben met de al aanwezige bacteriën in de darm. Die aanwezige darmbacteriën zorgen al voor een versterkt effect, waardoor probiotica producten geen nut hebben.

Personen die een verzwakt of verstoord darmklimaat hebben zouden wel baat kunnen hebben bij darmbacteriën. Het darmklimaat wordt ook wel darmpopulatie genoemd.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *