Ziek van griepprik. Kan dat?

Ziek van griepprik? Veel mensen claimen ziek te worden na het halen van de griepprik. Het is dan ook niet vreemd dat op Google veel gezocht wordt op de termen ‘Griep na griepprik’, ‘Ziek van Griepprik’ en ‘Ziek door griepprik’. Een ding staat met zekerheid vast, ‘griep na griepprik’ is onmogelijk. Echter is er wel een kleine kans om ziek te worden door en na de griepprik. In veel gevallen voelen mensen na het halen van de griepprik zich niet optimaal. Veelal gaat het om kinderen die niet eerder griep of de griepprik hebben gehad.

Uiteraard kunnen ook adolescenten en ouderen zich niet optimaal voelen na het halen van de griepprik, maar ‘ziek van griepprik’ is veelal niet aan de orde. Het gaat vaak om symptomen als lichte koorts, energieloos en hoofdpijn. Ook kan de plaats waar het griepvaccin is toegediend enigszins pijnlijk aanvoelen en kan de plaats rood en licht verdikt aanvoelen.

De griepprik beschermt het lichaam niet voor 100% tegen de griep. Ondanks het halen van een griepprik kun je dus ziek worden. Ook is het mogelijk dat je reeds besmet bent met een verkoudheidsvirus, waar je ziek van kunt worden. De griepprik beschermt het lichaam tegen griepvirussen, maar niet tegen andere virussen als bijvoorbeeld het norovirus. Dit virus zorgt voor buikgriep. ‘Ziek van griepprik’ is dan ook volgens het RIVM niet mogelijk.

Te laat de griepprik halen

Het is ook mogelijk dat je de griep krijgt, wanneer je de griepprik te laat hebt gehaald. Het lichaam doet er gemiddeld twee weken over om voldoende afweerstoffen in het lichaam aan te maken en bescherming te bieden tegen de griep. Indien je binnen die twee weken besmet raakt met het virus is het dus goed mogelijk om toch de griep te krijgen. Om die reden is het raadzaam het griepvaccin omstreeks oktober en november te halen. In deze periode circuleren er weinig tot geen griepvirussen in de lucht. Hierdoor is de kans op besmetting laag.

Ziek of griep na griepprik

Het is niet mogelijk om door het halen van de griepprik de griep te krijgen. Griep van griepprik is dus onmogelijk. Wel is het mogelijk, zoals hierboven beschreven, om ‘ziek van griepprik’ te worden zover er sprake is van ziek zijn. Bekende symptomen zijn futloos, hoofdpijn en lichte koorts. Toch is het raadzaam de griepprik 2014 te halen. De kans op de griep 2015 wordt hiermee aanzienlijk kleiner.

Share
3 Comments

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *