Ziek worden door de airco, kan dat?

In de zomermaanden draait de airco weer op volle toeren. Toch claimen veel mensen dat ze ziek worden door de airco. Echter is ziek worden toch een gevolg van een infectie, zoals bij de griep? Is het dan wel mogelijk dat ze ziek worden door de airco? Opmerkelijk genoeg wordt het door veel mensen geroepen, maar is het een feit of is het een duidelijk gevalletje van een fabel. Editie NL zocht het afgelopen weken uit en onderzocht onder meer ook de brain freeze en hooikoorts.

Ziek worden door de airco?

Ondanks dat veel mensen claimen dat ze ziek worden door de airco is het onzin. Wel kan de airco een virus of bacterie eenvoudiger verspreiden. Hierbij moet jij of je partner uiteraard wel al drager zijn van een virus of bacterie. Bacteriën en virussen zijn namelijk gek op de droge lucht die uit de airco komt, waardoor het zich snel kan verspreiden.

Ziek worden door de airco is dus onzin, maar andersom geldt exact hetzelfde. Indien je van de koude kamer naar de warme buitenlucht loopt kun je ook niet verkouden worden. Uiteraard is dit wel het geval indien je het virus reeds hebt opgelopen, het proces wordt in dat geval namelijk versneld.

Stijve spieren door de airco

Naast dat mensen klagen dat ze ziek worden door de airco is ook een stijve nek een veelgehoorde klacht. Dit is echter wel aan de orde. Indien je direct onder de airco gaat slapen kun je hierdoor een stijve nek of andere stijve spieren krijgen. Dit moet wel langdurig het geval zijn, dus enkele minuten onder de airco resulteert niet direct in stijve spieren.

Hooikoorts tegengaan door vaseline of honing op de neusgaten te smeren

Een ding staat vast: Vaseline werkt niet! Honing is een lastiger verhaal. Uit onderzoek is gebleken dat indien je drie jaar lang iedere dag honing op je neus zou smeren het mogelijk wegblijft. Echter is ook dit niet in 100% van de gevallen de werkelijkheid. Het wordt ook wel desensibilisatie. Het is het proberen dus niet waard.

En lente regenwater of koriander?

Heel duidelijk: Nee. Beide suggesties werken niet tegen de hooikoorts. De beste remedie is in een donkere kelder gaan zitten, maar dat is niets iets om vrolijk van te worden. Op dit moment helpen alleen medicijnen tegen de hooikoorts.

Bestaat een brain freeze?

Je kent het wel. Je eet een ijsje of drinkt een koud drankje en voelt ineens een stekende tot verlammende pijn in het hoofd. Dit wordt ook wel een brain freeze genoemd. Maar bestaat het echt. Volgens neuroloog Drs. E.G.M. Couturier bestaat dit wel degelijk. Indien ijs tegen het gehemelte aankomt, ontstaat een afkoeling van de hersenen. De hersenen zitten namelijk vlakbij de hersenen en het gehemelte is bovendien heel dun. Omdat het lichaam de afkoeling van hersenen wilt tegengaan komt er een enorme druk in het hoofd, wat bekent staat als een brain freeze.

Ondanks dat het niet schadelijk is, is het raadzaam niet te vaak te laten gebeuren. Overigens geldt dat uiteraard met alles. ‘Te’ is nooit goed. Het beste kan een brain freeze worden voorkomen door ijs te eten met een lepeltje.

Oftewel een brain freeze bestaat, tegen hooikoorts helpen alleen medicijnen, een stijve nek kan ontstaan door de airzo. Ziek worden door de airco is echter lariekoek.

Share

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *